Malamute i fokus






BAKGRUND/ÄNDAMÅL

Redan vid upptäckten av Alaska i mitten av 1700-talet berättade ryska valfångare och pälsjägare om det högtstående inuitfolkets (även kallade malamuter) starka draghundar. Alaska annekterades av Ryssland som sålde det till USA år 1876. Upptäckten av guldfyndigheter i slutet på 1800-talet medförde en betydande invandring. Man upptäckte inuiternas effektiva draghundar men det nydanade kapplöpningsintresset medförde att draghundsförare köpte upp alla hundar de kom över och korsade dem med ”allt” för att få fram snabba draghundar. De ”äkta” kraftiga malamutehundarna blev allt färre. I USA startade en aktion för att finna den gamla hundstammen och man fann tillräckligt många hundar för att bevara rasen. År 1935 erkände Amerikanska Kennelklubben rasen under namnet alaskan malamute.


HELHETSINTRYCK

Alaskan malamute skall vara en kraftfull och stabilt byggd hund med djup bröstkorg och kraftig, välmusklad kropp. Rasen skall ”stå högt” på sina tassar vilket bidrar till intrycket av en mycket aktiv hund. Hållning skall vara stolt med högt buret huvud och vaken, intresserad blick. Karaktäristiskt för rasen är teckningarna på huvudet som har formen av en hätta medan ansiktet antingen är helt vitt eller markerat med en strimma och/eller mask Alaskan malamute har framavlats för att arbeta som slädhund i polartrakter och då inte för snabba löp utan för att dra tung last. Eftersom denna funktion är av största betydelse måste rasen bl.a ha kraftig benstomme, starka tassar, djup bröstkorg och kraftfulla skuldror. Rörelserna skall vara stabila, balanserade och oförtröttliga. Rasen skall vara byggd för styrka och uthållighet.

Alaskan malamute skall vara tillgiven och vänlig och är ingen enmanshund. Den skall vara trogen, kamratlig och lekfull när det passar. Som vuxen imponerar den med sin värdighet.


+  Arbetsvillig, kärvänlig och trofast kompis
-  Höfter, armbågar och ögon



ATT LEVA MED MALAMUTE

Det är svårt att säga exakt hur mycket motion en malamute kräver eftersom alla hundar är individer, men 1-2 timmars daglig promenad plus fysisk träning minst tre gånger i veckan får du nog räkna med när hunden är vuxen. Valpen och unghunden behöver mer socialiseringsträning i första hand och sedan sakta bygga upp sin muskulatur. Vuxen är malamuten vid cirka tre års ålder.

Malamuter är envisa och vet vad de vill. De kräver att få tjäna på att samarbeta eftersom de är självständiga. Ofta har de ett stort viltintresse och dessa faktorer i kombination innebär att inte alla malamuter går att ha lösa. Med mycket jobb kan man lyckas med rätt individ, men det finns inga garantier. En del använder sin malamute i jakt på älg och man kan med fördel använda den för viltspårning. Andra använder sin malamute till agility och även några i tävlingslydnad. Så visst är det en hund som man kan använda till många olika saker, men man får inte glömma ursprunget. Malamuten är en stark, seg, uthållig och envis draghund, gjord för långa distanser och tunga slädar.


information hämtad från
http://www.malamuteklubben.dinstudio.se




Alaskan Malamute har legat mej varmt om hjärtat i många år. Extremt vacker hund med en väldig arbetsvillig själ. Energisk och kraftfull. Har funderat många gånger på om detta är rätt ras för oss. Det tror jag säkert den kunde blivit, men en Malamute kräver otroligt mycket av sin ägare. Vi valde en mer lätthanterlig vovve. Om man ser till sinnet och envisheten. Dessutom är våra raser inte helt olika varandra...





Do your thing:

Vänlig fyll i:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (valfritt):

Blogg:

Kommentar:

Trackback
bloglovin