Pyreneer i fokus



BAKGRUND/ÄNDAMÅL

Rasen har funnits i Pyrenéerna sedan urminnes tider. Den var känd under medeltiden och användes som vakthund på slotten. Rasen omnämns av Gaston Phoebus på 1300-talet. Den var en uppskattad sällskapshund redan på 1600-talet och förekom vid hovet hos Ludvig XIV. Den första detaljerade beskrivningen av rasen finns i en bok från 1897 av greve de Bylandt. Tio år senare startade de första rasklubbarna. På initiativ av Bernard Sénac-Lagrange registrerade klubben Réunion des Amateurs de Chiens Pyrénées den officiella standarden hos franska kennelklubben 1923. Den nuvarande standarden är fortfarande mycket lik den som utarbetades 1923, det är mest förtydliganden som man har tillfört.



HELHETSINTRYCK

"Pyrren" skall vara stor, imponerande och kraftigt byggd, men inte utan en viss elegans. Rasen har använts till att självständigt skydda hjordar mot rovdjur och urvalet har grundat sig på egenskaper för vakt och försvar liksom på hur bunden hunden är vid sin hjord. Detta har främst resulterat i en kraftig och vig hund som också är godmodig och tillgiven dem den vaktar. Denna vakthund tenderar att uppträda självständigt och initiativrikt vilket kräver en viss fasthet från ägarens sida.


För att vara en storvuxen ras förekommer höftledsfel och andra ärftliga defekter förhållandevis lite, men som valpköpare bör man alltid förvissa sig om att det är sunda och friska hundar som använts i avel.


information hämtad från:
http://www.pyreneer.se/



Om vi inte redan träffat en ras som nålat sig fast i våra hjärtan, hade definitivt Pyrren legat i topp och kanske till och med vunnit. Det är en underbart godmodig ras med fina egenskaper. Som en stor vit nalle! Alla barn, inte minst jag, som kollade på tecknade serien "Belle" har nog förälskat sig i denna mysiga vovve :)


 




Do your thing:
Postat av: sara

svar: aha, på så vis. då får vi se när det blir vargträff. våran attila är verkligen mysig. och inte det minsta farlig som folk tror. han är nog den mest dumsnälla hund jag någonsin träffat på! :)

Postat av: Lina

Awwww!!

2012-01-16 @ 21:40:16
URL: http://thelizy.blogg.se/
Postat av: Zarah-Lou

Älskar dessa hundar och skulle lätt kunna tänka mig en!

Dock ligger Finsk Lapphund högre upp, tillsammans med Kleinspitz. Någon av dessa två kommer bli vår första hund i framtiden :)

2012-01-16 @ 22:03:38
URL: http://blogg.zarah-lou.se/
Postat av: Elin

Hej fina du! Hoppas du haft en underbar dag med massor av roligheter :D

Massor med kramar ♥

2012-01-16 @ 22:18:48
URL: http://elinceciliaelvira.blogg.se/

Vänlig fyll i:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (valfritt):

Blogg:

Kommentar:

Trackback
bloglovin